Kaciga glavu čuva
Bezbednost - Domaći projekti - Kaciga glavu čuva

Kaciga glavu čuva 

Javni podaci govore da su vozači i putnici na mopedima i motociklima treća najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju u Srbiji. Putnici na motorizovanim dvotočkašima čine oko 10% poginulih, biciklisti 9% a od toga je 9% dece biciklista.
U 36% saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju dvotočkaši, vozač motornog vozila nije uočio dvotočkaša, a u 12% slučajeva vozač dvotočkaša nije uočio drugo vozilo.

Podaci pokazuju i da polovinu od 1,2 miliona ukupno poginulih godišnje u saobraćaju u svetu čine pešaci i vozači bicikala i motocikala, pri čemu pešaci čine 22%, motociklisti 23%, a biciklisti 4%. Mnoge države su intenzivirale strategiju povećanja bezbednosri u saobraćaju, uključujući i izmene zakona u cilju povećanja bezbednosti vozila i puteva, ali su i dalje u zaostatku siromašne zemlje.

"Kaciga glavu čuva" je tradicionalna akcija Auto moto saveza Srbije koja je usmerena pre svega na vozače motocikala i bicikala, ali i na ostale učesnike u saobraćaju. Auto-moto savez Srbije ovu akciju sprovodi od 2010. godine  u cilju podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju kao i kulure ponašanje učesnika u saobraćaju. 
Kroz akciju ˝Kaciga glavu čuva˝ organizovali smo javna okupljanja i konferencije za medije na kojima smo govorili o zabrinjavajućoj statistici i motociklistima kao jednoj od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju i poklonili više hiljada zaštitnih kaciga i edukativnog materijala a sve sa ciljem skretanja pažnje na bezbednost u saobraćaju.
Nastavićemo sa realizacijom ove akcije, koja kao dugoročni cilj ima smanjenje broja saobraćajnih nezgoda u Srbiji.

INFO I POMOĆ: 1987