O takmičenju
Bezbednost - Domaći projekti - ŠZOS

O takmičenju

Sta znas o saobracaju
Projekat ``Šta znaš o saobraćaju`` je osmišljen tako da kroz obrazovni sistem, učenici osnovno školskog uzrasta, steknu neophodna znanja i veštine za bezbedno učestvovanje u saobрaćaju. Provera ovog znanja se vrši kroz zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije, u saradnji sa Društvom nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, a odvija se na više nivoa: školsko, opštinsko, okružno, državno i evropsko.

Takmičenje je podeljeno u tri segmenta: teoretski, poligon spretnosti i poligon praktičnog ponašanja u saobraćaju. U teoretskom delu učenici rešavaju saobraćajne testove, na poligonu spretnosti prelaze različite prepreke pokazujući svoju veštinu upravljanja biciklom, a poligon praktičnog ponašanja simulira uslove vožnje bicikle u saobraćaju gde je neophodno primeniti stečeno znanje o saobraćanim propisima.

Učenici su, prema pravilniku, podeljeni u tri starosne grupe: A (do 9 godina starosti), B (od 10 do 12 godina starosti ) i C (za učenike od 13 godina i starije).

Pre početka organizovanja takmičenja, potrebno je da se svi učesnici takmičenja (neposredni organizatori, nastavnici i učenici) upoznaju sa Pravilnikom i propozicijama takmičenja “Šta znaš o saobraćaju”.


Linkovi:


Škole koje žele da predstave svoja dostignuća u oblasti bezbednosti u saobraćaju (rad sa decom i roditeljima, takmičenje, rad sekcije...) mogu da dostave tekst (doc format, do 1/3 strane) i fotografije (do 3, jpg format, do 100 dpi) na e-mail: [email protected].rs  i to ćemo objaviti na ovim stranama.

INFO I POMOĆ: 1987